Salon Wzajemnego Szacunku 22.12.2021

Szanowni Państwo,

Z przyjemnością zapraszamy na Salon Wzajemnego szacunku, który odbędzie się 22 grudnia 2021 o godzinie 19:00.

Gościem ostatniego w tym roku Salonu Wzajemnego Szacunku będzie biskup Waldemar Pytel, z którym porozmawiamy między innymi o tym, jak ewangelicy obchodzą Boże Narodzenie, o protestanckich tradycjach adwentowych i świątecznych, które podbiły cały świat oraz o uniwersalnym przesłaniu stanowiącym istotę tych świąt. Biskup Waldemar Pytel urodził się 5 czerwca 1958 roku w Istebnej. Wychowywał się w Jaworzu i Bielsku-Białej. Technikum Budowlane ukończył w 1978 roku w Bielsku-Białej W 1986 ukończył studia w Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej i został magistrem teologii. Został ordynowany na duchownego Kościoła 30 listopada 1986 roku w Świdnicy. Z dniem ordynacji został wikariuszem parafii świdnickiej, w której wcześniej odbywał praktykę kandydacką. W 1991 roku został mianowany proboszczem administratorem parafii w Świdnicy, a w 1992 roku został tam wybrany proboszczem. W latach 2004-2007 był także proboszczem administratorem parafii w Jaworze. W latach 1986-1992 był Diecezjalnym Duszpasterzem Młodzieży Diecezji Wrocławskiej. Od 1997 do 2011 roku był członkiem Synodu Kościoła oraz Synodalnej Komisji ds. środków masowego przekazu. Od 2002 roku był członkiem Rady Synodalnej, a od 2007 radcą Rady Diecezjalnej Diecezji Wrocławskiej. W latach 2005-2007 był Prezesem Świdnickiego Towarzystwa Przyjaciół Chorych „Hospicjum”. Natomiast w latach 1995-1999 pełnił funkcję członka Rady Fundacji „Krzyżowa dla porozumienia europejskiego”. Od 2008 roku ponownie zasiada w Radzie Fundacji. Dzięki m.in jego staraniom wpisano Kościół Pokoju na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO (2001).W dniu 7 marca 2015 roku, w Kościele Pokoju w Świdnicy, został konsekrowany i wprowadzony w urząd biskupa diecezji wrocławskiej. Kadencja bp. Pytla jako biskupa wrocławskiego obejmuje lata 2015-2025. Biskup Waldemar Pytel jest żonaty, ma dwóch synów.

Rozmowę przeprowadzi Joanna Gacka.

Spotkanie odbędzie na Zoomie, link będzie działał w dniu wydarzenia