Warsztaty dialogu

Fundacja “Dzielnica Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań” we współpracy z parafiami i gminą żydowską, które współtworzą Dzielnicę Wzajemnego Szacunku” prowadzą warsztaty dla społeczności z Dolnego Śląska i całej Polski. Podczas spotkania uczestnicy zwiedzają cztery świątynie (prawosławną, protestancką, katolicką, żydowską), a także spotykają się z przedstawicielami poszczególnych wyznań, którzy zapoznają ich z obrzędami i zwyczajami swoich wyznań, budową świątyń, tajnikami religii, specyfiką mniejszości narodowych.

Jak wygląda żydowska modlitwa? Dlaczego mężczyźni w religii judaistycznej powinni się modlić 3 razy dziennie a kobiety mogą tylko 1 raz? Kto wybiera proboszcza parafii kościoła ewangelickiego? Czy kobiety mogą pełnić w Polsce funkcję pastora? Na czym polegały chrześcijańskie zakony pustelnicze? Jak się robi ikony? Dlaczego w cerkwi jest tyle małych świec? W trakcie wycieczki znajdziecie odpowiedzi na te oraz inne pytania, będziecie mieli także okazję, może pierwszy raz w życiu, odwiedzić cerkiew, synagogę….

Spotkania skierowane są do dzieci  ze szkół podstawowych, młodzieży gimnazjalnej i ze szkół średnich, studentów jak i seniorów. Wycieczki dla grup szkolnych organizowane są w miesiącach nauki szkolnej. Warsztaty dla seniorów natomiast odbywają się przez cały rok. Grupa wraz z opiekunami może liczyć maksymalnie 30 osób. Spotkanie trwa ok. 3 godzin. Na warsztaty p[roszę umawiać się  indywidualnie z koordynatorem.

Dostępne są jeszcze wolne miejsca dla grup  w ramach edycji wiosna 2018 i jesień 2018

Koordynatorka warsztatów: Małgorzata Hućko,  malgorzatahucko@gmail.com

Warsztaty są bezpłatne.

Zapraszamy!

Projekty są realizowane ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Edukacja kulturalna” oraz Gminy Wrocław, www.wroclaw.pl.