Rozmowa ze Sławomirem Piechotą o życiu, wierze i człowieku

Serdecznie zapraszamy na spotkanie w ramach Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan.

Czy miłość bliźniego to tylko piękna chrześcijańska idea, czy może zadanie do realizacji dla wszystkich ludzi bez względu na wyznawany światopogląd? Czy działając w tzw. „wielkiej polityce” można zachować empatię i serce? Jak pogodzić swoje życie osobiste i zawodowe ze służbą na rzecz potrzebujących? Jak realizować własne marzenia i pasje, bez poczucia winy, że zrobiliśmy zbyt mało dla innych?O życiu, wierze i człowieku porozmawiamy ze Sławomirem Piechotą – polskim politykiem, prawnikiem i działaczem społecznym, posłem na Sejm RP w klatach 2005-2023. Serdecznie zapraszamy – wstęp wolny!

31 stycznia 2024 r. godz. 18:00
Siedziba EWST
ul. św. Jadwigi 12
Wrocław

Koncert Wolnego chóru

W najbliższy piątek (12.01.24), o godzinie 19:30 we wrocławskiej katedrze pw. św. Jana Chrzciciela, odbędzie się wyjątkowy koncert bożonarodzeniowy.
Artyści, którzy z racji grożących im represji wciąż muszą ukrywać swoją tożsamość, wykonają zarówno najpiękniejsze, białoruskie kolędy, jak i polskie w tłumaczeniu na swój język ojczysty.
Okażmy im wsparcie uczestnictwem w koncercie! Wydarzenie jest bezpłatne.

Link do wydarzenia na Facebooku:

Wędrujący Koncert 4 Wyznań

18 grudnia 2023 r. zapraszamy na wyjątkowy koncert wędrujący. W trzech świątyniach Dzielnicy 4 Wyznań wystąpią dla Państwa 4 chóry, które zaprezentują utwory charakterystyczne dla każdego z czterech wyznań.

Publiczność będzie wędrować odwiedzając poszczególne świątynie, by słuchać muzyki. Zaczynamy w Synagodze pod Białym Bocianem, a skończymy w kościele Opatrzności Bożej.

Zaprezentują się cztery znakomite chóry: chór Synagogi pod Białym Bocianem pod dyrekcją Stanisława Rybarczyka w repertuarze synagogalnym, chór Vita Nova pod dyrekcją Eweliny Krzywki w repertuarze katolickim, chór Katedry Prawosławnej pw. Przenajświętszej Bogurodzicy pod dyrekcją Piotra Kuropki w repertuarze cerkiewnym, chór Capella Ecumenica pod dyrekcją Aleksandry Akułowicz w repertuarze ewangelickim.

Program wieczoru 18.12.23:

godz. 18:00 – Synagoga pod Białym Bocianem / chór Synagogi pod Białym Bocianem pod dyrekcją Stanisława Rybarczyka

godz. 18:40 – kościół OO. Paulinów pw. św. Antoniego / chór Vita Nova pod dyrekcją Eweliny Krzywki

godz. 19:15 – kościół OO. Paulinów pw. św. Antoniego / chór Katedry Prawosławnej pw. Przenajświętszej Bogurodzicy pod dyrekcją Piotra Kuropki

godz. 20:00 – kościół ewangelicko-augsburski Opatrzności Bożej / chór “Capella Ecumenica” pod dyrekcją Aleksandry Akułowicz

Wstęp wolny

„WOJNA CZY POKÓJ” – panel dyskusyjny 7.12.23 r.

W obliczu wielu niepokojów ogarniających świat w XXI wieku spróbujemy zdefiniować kondycję człowieka w nowym stuleciu.

Uczestnikami panelu będą wybitni wrocławianie:

Mariola Abkowicz, przewodnicząca Związku Karaimów Polskich, pracownik dydaktyczny Uniwersytetu Poznańskiego, Izabela Koziej, dyrektorka IX LO we Wrocławiu, historyczka, prof. dr hab. Wojciech Szczerba, rektor Ewangelikalnej Wyższej Szkoły Teologicznej i dr hab. Marcin Szydzisz z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Spotkanie będzie moderował prof. dr hab. Adam Jezierski z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Serdecznie zapraszamy 7.12.2023 roku o godzinie 18:00 do Sali Parafialnej parafii ewangelicko-augsburskiej Opatrzności Bożej przy ul. Kazimierza Wielkiego 29.

Wojna czy Pokój

11.12.2023 r. zapraszamy na koncert z cyklu Biblia i Muzyka

„Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę”, Psalm 115/113

W drugi poniedziałek grudnia, 11.12.2023 r., spotkamy się na dorocznym koncercie z cyklu “Biblia i muzyka”. Usłyszymy Chór Synagogi Pod Białym Bocianem pod batutą Stanisława Rybarczyka, przy akompaniamencie organów, na których zagra Piotr Rojek.

To wyjątkowe wydarzenie muzyczne połączone jest z dysputą, w której uczestniczyć będą przedstawiciele czterech wyznań obecnych w Dzielnicy Wzajemnego Szacunku: Mira Żelechower-Aleksiun (Żydowska Gmina Wyznaniowa), o. Marcin Wirkowski OSSPE (Kościół katolicki), ks. dr Igor Habura (Kościół prawosławny), ks. Paweł Mikołajczyk (Kościół luterański).

Serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny!

Biblia i muzyka: Psalm nr 115/113/ „Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę”

11.12.23 r., godz. 19:00
Kościół Ojców Paulinów pw. św. Antoniego we Wrocławiu
ul. Św. Antoniego 30.

Zapraszamy na koncert z cyklu Biblia i muzyka

Zapraszamy na warsztaty “Lato w dzielnicy”!

Serdecznie zapraszamy dzieci w wieku od 7 do 10 lat do udziału w kolejnej odsłonie warsztatów “Lato w dzielnicy”! W trakcie warsztatów porozmawiamy o podstawach judaizmu oraz wielokulturowym Wrocławiu, dowiemy się dlaczego dla Luteran Biblia jest ważna i czy dziś w historiach napisanych tysiące lat temu można znaleźć inspirację lub wskazówkę, poznamy najważniejsze elementy tradycji prawosławnej oraz porozmawiamy o aniołach i ich roli w kulturze katolickiej. Odbędziemy także wspólny spacer po Dzielnicy Czterech Wyznań. Zajęcia odbywać się będą codziennie od poniedziałku 21 sierpnia do piątku 25 sierpnia w godzinach 10.00-13.00 w biurze fundacji przy ul. Św. Antoniego 25. Na Wasze zapisy czekamy do piątku 18 sierpnia. Udział w warsztatach jest bezpłatny, ilość miejsc ograniczona! Zgłoszenia i pytania prosimy kierować tutaj: warsztaty.dzieciaki@gmail.com

Zapraszamy na 25 Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA!

Tegoroczna Simcha potrwa od 29 lipca do 4 sierpnia, zakończy ją otwarte nabożeństwo Kabalat Szabat. Festiwal odbędzie się tradycyjnie w Synagodze Pod Białym Bocianem oraz innych lokalizacjach Dzielnicy Wzajemnego Szacunku i centrum Wrocławia. W programie m.in.
wiele ciekawych spotkań autorskich, znakomity blok koncertowy, który zostanie otwarty występem Klezmafour, wystąpią też Magda Brudzińska Klezmer Trio, Chór Synagogi Pod Białym Bocianem i Michał Zator, Shum Davar (Czechy), Hudaki Village Band (Ukraina) i Bester
Quarter. Nie zabraknie również tradycyjnego Jarmarku Żydowskiego, Śniadania Izraelskiego, warsztatów języków żydowskich i kulinarnych, seansów filmowych, spacerów z przewodnikami śladami Żydów we Wrocławiu i wielu rozmaitych atrakcji dla dorosłych i rodzin
z dziećmi. Wykłady poprowadzą: Dariusz Dekiert, rabin Stas Wojciechowicz, Mariusz Urbanek czy Tamara Włodarczyk. Na spotkanie Q&A zaprosi Jerzy Kichler. Jubileusz SIMCHY będzie
też okazją do rozmowy z założycielami Festiwalu.

Bilety na koncerty do nabycia: w serwisie
Ticketmaster (www.ticketmaster.pl), w księgarnio-kawiarnio-winiarni Cocofli przy ul. Włodkowica 9 oraz na 2 godziny przed koncertem w Synagodze Pod Białym Bocianem. Jeśli zaznaczono, zapisy odbywają się przez portal app.evenea.pl/event/25SIMCHA.

Zaproszenie do Salonu Dzielnicy Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań w dniu 21.06.2023

Serdecznie zapraszamy na spotkanie które odbędzie się dnia 21 czerwca br. o godz. 18.30 w Parafii Ewangelickiej przy ulicy Kazimierza Wielkiego 29.

Obchodzimy 25-lecie polskiej sekcji Międzynarodowego Towarzystwa im. Bonhoeffera. Cieszymy się, że pamięć o ewangelickim teologu i członku niemieckiego ruchu oporu jest w naszym mieście wciąż żywa.
Swymi refleksjami z wielu lat współpracy i przyjacielskich kontaktów podzielą się m.in. ks. bp Ryszard Bogusz, ks. prof. Bogdan Ferdek, prof. Wojciech Szczerba, ks. Axel Luther, Edward Skubin, ks. Erich Busse, Dominik Kretschmann z fundacji Krzyżowa.

Po spotkaniu zapraszamy na poczęstunek do Kamienicy Pod Aniołami.

Janusz Witt- Przewodniczący Towarzystwa

Stanisław Rybarczyk- Przewodniczący Zarządu Fundacji Dzielnica Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań

Zapraszamy na Salon Wzajemnego Szacunku!

Zapraszamy na czerwcowy Salon Wzajemnego Szacunku, którego gościem będzie prof. Joseph Weiler- wybitny prawnik i myśliciel amerykański, profesor New York University.

Profesor Weiler wygłosi wykład “Dlaczego Żydzi przestrzegają koszerności? Recepcja historii we współczesności”.

Spotkanie odbędzie się we wtorek 13 czerwca o godz. 18.00 w Synagodze pod Białym Bocianem.

Wstęp wolny. Zapraszamy!