Panel dyskusyjny „Droga ku tolerancji” – “Ukraińcy w Polsce. Obawy i nadzieje”

Fundacja „Dzielnica Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań”, jak co roku, organizuje panel dyskusyjny  „Droga ku tolerancji”. W tym roku tematem panelu będzie “Ukraińcy w Polsce. Obawy i nadzieje” a sam panel odbędzie się 12 listopada.

Ideą odbywających się co roku spotkań z cyklu „Droga ku tolerancji” jest   budowanie przestrzeni do dyskusji o wzajemnym szacunku wyznawców różnych religii, osób należących do różnych kultur i tradycji. W dysputach o budowaniu mostów między ludźmi, zasypywaniu rowów nienawiści, ksenofobii i nietolerancji uczestniczą  wybitni intelektualiści, nauczyciele akademiccy, księża lub parlamentarzyści, reprezentujący cztery konfesje i tradycje, tj.: luterańską, żydowską, rzymskokatolicką i prawosławną. Dyskusje panelowe mają formułę otwartą, co oznacza, że zapraszamy na nie do Synagogi Pod Białym Bocianem każdego, komu bliska jest idea wzajemnego szacunku w wielokulturowym Wrocławiu, Polsce, Europie.

12 listopada o 18:00 w Synagodze Pod Białym Bocianem znakomici paneliści wymienią poglądy i podzielą się swoją wiedzą na temat Ukraińców w Polsce. Dyskusję poprowadzi dr prof. Adam Jezierski – rektor Uniwersytetu Wrocławskiego.

Gośćmi tegorocznego panelu będą:

Bartłomiej Ciążyński  – wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Wrocławia i doradca społeczny prezydenta Wrocławia

Igor Salamon – przewodniczący wrocławskiego koła Związku Ukraińców w Polsce

Piotr Tyma – prezes Związku Ukraińców w Polsce

dr hab. Jerzy Żurko – socjolog Uniwersytetu Wrocławskiego

Zbigniew Kulik gościem Salonu Wzajemnego Szacunku

Serdecznie zapraszamy do „Salon Wzajemnego Szacunku” w Dzielnicy Czterech Wyznań. Gościem spotkania będzie fotograf, dyrektor Muzeum Sportu i Turystyki w Karpaczu Zbigniew Kulik z prelekcją na temat “Tadeusz Różewicz w Karpatach”

W środę 20 listopada br. o 19:00 w Kamienicy pod Aniołami ul. Kazimierza Wielkiego 31-33 z publicznością spotka się Zbigniew Kulik.

W rozmowie z Januszem Wittem poruszy temat “Tadeusz Różewicz w Karpatach”

Wstęp wolny.

Naczelny Rabin Dolnego Śląska i Wrocławia Dawid Basok gościem Salonu Wzajemnego Szacunku

Serdecznie zapraszamy do „Salon Wzajemnego Szacunku” w Dzielnicy Czterech Wyznań. Gościem spotkania będzie Naczelny Rabin Dolnego Śląska i Wrocławia Dawid Basok z prelekcją na temat “Aktualne wydarzenia w Izraelu “

W czwartek 14 listopada br. o 17:30 w Małej Synagodze (Szulu) przy ul. Włodkowica 9 z publicznością spotka się Dawid Basok.

W rozmowie z Jerzym Kichlerem poruszy temat aktualnych wydarzeń w Izraelu

Anna Oryńska gościem Salonu Wzajemnego Szacunku

Serdecznie zapraszamy do „Salon Wzajemnego Szacunku” w Dzielnicy Czterech Wyznań. Gościem spotkania będzie Anna Oryńska z prelekcją na temat “Angelus Silesius (Johannes Scheffler) – poeta mistyk dwóch wyznań”

W środę 06 listopada br. o 19:00 w sali przy Parafii Ewangelickiej we Wrocławiu ul. Kazimierza Wielkiego 29 z publicznością spotka się Anną Oryńską.

W rozmowie z Januszem Wittem poruszy temat “Angelus Silesius (Johannes Scheffler) – poeta mistyk dwóch wyznań”

Wstęp wolny.

Ruszyły zapisy na warsztaty językowe!

Z przyjemnością ogłaszamy, iż uruchomiliśmy zapisy na warsztaty językowe! W tym roku, oferujemy możliwość uczestnictwa w trzech cyklach spotkań: języka hebrajskiego, języka jidysz oraz języka cerkiewno-słowiańskiego. Na każdy cykl składa się 5 dwugodzinnych spotkań.

Udział w warsztatach jest BEZPŁATNY i wymaga jedynie wcześniejszego zgłoszenia. Aby wziąć udział w wybranym cyklu warsztatów, należy napisać maila na adres biuro@fundacja4wyznan.pl

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Wybierz interesujący Cię język:

WARSZTATY JĘZYKA HEBRAJSKIEGO

WARSZTATY JĘZYKA JIDYSZ

WARSZTATY JĘZYKA CERKIEWNOSŁOWIAŃSKIEGO

Warsztaty Języka Cerkiewnosłowiańskiego – Zapisy!

Cerkiewnosłowiański to literacki i liturgiczny język używany w cerkwi prawosławnej. Wywodzi się od języka praindoeuropejskiego, na podstawie którego tysiąc lat przed naszą erą zaczęła się formować prasłowiańska grupa etniczno-językowa. Z niej wywodzą się współczesne języki zachodnio słowiańskie (m. in. polski, czeski, słowacki), wschodniosłowiańskie (rosyjski, ukraiński, białoruski) oraz południowosłowiańskie (serbochorwacki, słoweński, bułgarski i macedoński).

Język cerkiewnosłowiański ma wyjątkowe znaczenie dla studiów slawistycznych oraz badań nad językami słowiańskimi. Jest on najstarszą utrwaloną fazą w rozwoju języków słowiańskich.

Wyslij zgłoszenie na adres: biuro@fundacja4wyznan.pl

Pierwsze spotkanie już 03.10 br. (czwartek) w godz. 18:00-20:00, w salce parafialnej przy Katedrze Prawosławnej pw. Narodzenia Przenajświętszej Bogarodzicy (ul. Św. Mikołaja 40)

Zajęcia poprowadzi ks Igor Habura

Warsztaty Języka Jidysz – Zapisy!

Podczas cyklu 5 spotkań z językiem jidysz uczestnicy warsztatów będą mieli okazję poznać historię, specyfikę i egzotykę tego języka. Opanują alfabet hebrajski, którym posługuje się jidysz oraz podstawowe zwroty w tym języku. Będą mieli także okazję usłyszeć jidysz w filmie, bajce, rozmowie oraz zaśpiewać niejedną piosenkę. Dowiedzą się także tego, dlaczego Wrocław jest ważnym miejscem dla tego języka.

Zapraszamy serdecznie osoby zainteresowane jidysz, ale także i te, które słyszą o tym języku po raz pierwszy!

Wyślij swoje zgłoszenie na adres: biuro@fundacja4wyznan.pl

Pierwsze spotkanie już 07.10 br. (poniedziałek) w godz. 17-19:00, w Katedra Judaistyki, UWr, (św. Jadwigi 3/4) gabinet 117

Zajęcia poprowadzi dr Anna Kałużna (Katedra Judaistyki, Uniwersytet Wrocławski

Warsztaty Języka Hebrajskiego – Zapisy!

Czy wiesz, że językiem hebrajskim posługuje się około 8 milionów ludzi na całym świecie? Szacunki nie są pewne, bo ilość Żydów żyjących poza Izraelem i używających języka hebrajskiego jest trudna do określenia. Hebrajski wywodzi się z języka biblijnego. W średniowieczu w użyciu była jedynie jego forma pisana, która dominowała aż do końca XIX wieku, kiedy to za sprawą żydowskiego lingwisty Eliezera ben Jehudy postała współczesna wersja języka hebrajskiego.  Jest to najpopularniejszy język wśród diaspory żydowskiej.

Wyślij swoje zgłoszenie na adres: biuro@fundacja4wyznan.pl

Pierwsze spotkanie już 07.10 br. (poniedziałek) w godz. 16-18:00, miejsce zostanie podane wkrótce

Zajęcia poprowadzi mgr Tomasz Duda (Katedra Judaistyki, Uniwersytet Wrocławski)

Już niedługo rusza kolejna edycja warsztatów „Dzieciaki”

Pod koniec września ruszy kolejna edycja projektu „Dzieciaki”. Jest to cykl bezpłatnych zajęć z edukacji międzywyznaniowej i międzykulturowej, podczas których dzieci mają okazję poznać kulturę i tradycję trzech wyznań chrześcijańskich i judaizmu. Zajęcia są urozmaicone oraz dostosowane do dzieci w różnym wieku. Każde spotkanie rozpoczynamy od zwiedzania kościoła lub synagogi z przedstawicielem danego wyznania, następnie poszerzamy zdobytą wiedzę na warsztatach artystycznych. W poprzedniej edycji dzieci malowały witraże, poznawały technikę pisania ikon, uczyły się pieśni i tańców żydowskich, samodzielnie tworzyły instrumenty, zgłębiały historię Starożytnego Izraela. Naszym przewodnikiem był Dawid – król, muzyk i poeta.

W tym semestrze nie zabraknie nowych atrakcji m.in. będziemy tworzyć ozdobne świeczniki w ramach dnia świętych archaniołów, poznawać muzykę cerkiewną podczas warsztatów wokalnych, za pomocą komiksu przedstawimy życie Marcina Lutra, spróbujemy także przysmaków kuchni żydowskiej. Zachęcamy do zapisów!

DLA KOGO?  Dla dzieci w wieku 8-12

CO?  Cykl czterech spotkań, podczas których dzieci wspólnie poznają kulturę i tradycję trzech wyznań chrześcijańskich i judaizmu poprzez zabawy i działania artystyczne.

KIEDY? 28.09, 5.10, 19.10, 27.10. Każde zajęcia trwają od 10-13.

ZAPISY: warsztaty.dzieciaki@gmail.com

Koordynatorkami projektu są Marta Maj i Justyna Rudnicka